A szomszedos templom harangjai iszonyatosan hangosan szolnak reggel 7kor. Mondanunk sem kell, hogy ugy kelunk fel, mint aki meg le sem fekudt. Gyors zuhany utan giga reggelit tolunk be. Megint esik. Mivel ez nem a legalkalmasabb idopont a varosnezesre ezert veszunk par kepeslapot es probalunk belyeget is talalni hozzajuk. A Stazione Centrale-n tudjuk feladni a lapokat. (Tok erdekes, hogy senki sem beszel angolul. Meg a hotelekben, ettermekben is mindig olaszul probalnak velunk kommunikalni. Nagyon fura, hiszen azt hittuk, hogy ez egy nemzetkozi kikotovaros, ahol legalabb a turizmus miatt is megtanulnak mas nyelveket. De ugy tunik oket meg ez sem erdekli. Hiszen a turistak amugy is jonni fognak. Ellenben nagyon baratsagosak, hogy megertessek magukat mindenkivel.)

Az is erdekes, hogy azokon a helyeken, ahol valamilyen szolgaltatast nyujtanak (lasd benzinkut, szerviz, etterem stb.) mindenki nagyon kedves es a segitokesz. Barmit kepesek elmagyarazni. Ez nagyon fontos, hiszen ugy bannak az ugyfelekkel, vendegekkel, hogy megtarsak oket annak ellenere, hogy nem beszelnek idegen nyelveket.

10 korul a kikotobe megyunk, hogy elintezzuk a ki- es beleptetesi formasagokat. Ez mindig csomo idot szokott igenybe venni. A burokracia mindenek felett! „Ird ala itt! Ird ala ott! Toltsd ki ezt! Toltsd ki azt! Pecset ide. Pecset oda. Kerj masik nyomtatvanyt a masik ablaknal. Stb. Mindenki nagyon fontosnak erzi magat. Kiskiralyok a kis szemetdombon. A hatarorokkel ismet meggyulik a bajunk. Azt hiszik, hogy Tuneziaba mindkettonknek kell vizum. Magyarorszag EU tag, tehat nem kell turista vizum. Bosznia-Hercegovinabol pedig sok ember megy oda nyaralni ezert nem kerik a vizumot.

Nem sokkal kesobb rajovunk, hogy az egyik kikotest vegzo hajon vannak a TSR tovabbi csapatai. Ok Civitavecchiabol jottek. Talalkozunk a Magnum Teammel. Ok a hajorol, mi a kikotobol udvozoljuk egymast. Ok sokkal szerencsesebbek nalunk, hiszen mar 11kor elhagyjak Palermot, mi pedig csak fel 1kor fogjuk.

Az eso nem akar elallni. Zuhog mintha csak vodorbol ontenek. Mi a tobbi autoval allunk sorban a beszallasra. Termeszetesesen meg korai. Megprobaljuk szorakoztatni magunkat. Nezegetjuk a kulonfele autokat, melyekkel megprobalnak Tuneziaba jutni. A fo slager az a BMW, aki tetocsomagtarto hijjan, egy deszkat rakott a tetore, es az egesz nappalijat becsomagolva utazik.

Mire vegre feljutunk a hajora (termeszetesen a burokracia legyozese utan) megkapjuk a kabinunkat es elindulunk felfedezni a hajot. Csupan egy etterem es egy bar varja az embereket. Sokan nem foglaltak kabint maguknak, ezert ott kempelnek mindenutt a hajon, ahol helyet talalnak. A foldon alszanak, pokrocokba csavarva. Nem tul kellemes latvany. Eleg faradtak vagyunk ezert 2kor bevagunk egy gyors szunyat.

6 utan ebredunk, mivel ehesek vagyunk. Talalkozunk egy francia hazasparral. Valamilyen kozmetikai biszniszt tolnak Tuneziaban. Vicces, amint nekunk kezdenek panaszkodni arrol, hogy az olaszok semmilyen idegen nyelvet nem tanulnak meg. Termeszetesen a francian kivul ok sem ertenek mas nyelven.

A kaja borzaszto. A hajo raadasul hullamzik, mint Johanna valaga. Olyan, mint a turbulenciaba kerult repulogep himbalozasa. Raadasul meg mindig esik. Visszamenekulunk a kabinba, hogy rendet vagjunk a terkepeink kozott. Nehanyat meg a hatvanas evekben keszitettek, masok pedig csak ciril betukkel vannak vezetve. De ez nem okoz problemat egy bosnyaknak, meg egy magyarnak. Mivel ez a hajokazas eleg unalmas, ezert valami szorakoztato dolog utan nezunk. De sajnos minden szeken ul valaki. Bar foglalt. Az etterem meg budos. Az ido lassan pereg.

10 korul szolnak a hangszorok, hogy el kell hagynunk a kabint, mivel 16!!! percen belul Tuniszba erkezunk. Mi turelmesen varjuk, ahogy telik az ido. De a 16 perc kb 8-szor telik le mire tenyleg a kikotobe erkezunk. Nagyon keso van. Az igazi moka meg csak most kezdodik! A burokracia mindenek felett! Mondtuk mar?!?! :-) na lassuk ez, hogyan is mukodik a gyakorlatban.

0. lepes: meg a hajon elkezdjuk kitolteni a papirokat az adatainkkal. Egy masikat meg az autonak. Konnyu. Es egyszeru. Induljon hat a moka!

1. lepes: talald meg a kijaratot a kikotoben! Szerencsere utolsokent dokkoltunk, ezert az elsok kozott hagyhatjuk el a hajot. Senki sem mondja, hogy mit es merre. Koros korul csak hajok es kontenerek vannak. (Kepzeld el, hogy te egy kiseger vagy a nagy labirintusban es valahogy ki kell jussal innen. Persze rajtad kivul tobb eger is van, akik szinten a kiutat keresik. Neked versenyezned kell, hogy ki er ki eloszor, es ki kapja meg a sajtot. Mi nem kovetjuk azt az autot, ami egy kontenerekkel elzart zsakutcaba fut be. Vannak paran akik csak arra varnak, hogy masok keressek meg az utat nekik. Mi hihetetlenul mazlistak vagyunk, hogy elsokent jovunk ki az utvesztobol.

2. lepes: ezt sajnos elvesztettuk. Mivel fogalmunk sem volt, hogy mit kell tennunk. Ugyanis az osszes kitoltott papirral es utlevelllel kell a hatarorbodehoz faradni. (Ezt csak gyalogosan vegezheted el. Mivel mi a kocsiban varakoztunk jofiukent, ezert mire eszbekapunk, mar keso. Nekunk is sorba kell allnunk.) Itt lepecsetelik a papirokat es letepik az aljat. Es persze az utlevelek is kapnak pecsetet. Vizum persze, hogy nem kell meg Bosznia-Hercegovinanak sem. Na ugye, hogy igazunk volt?!

3. lepes: minden lepecsetelt papirral a vamosokhoz megyunk. (Ez a leheto legbonyolultabb resz az egesz eljarasban.) Az utlevelekkel es a papirokkal a kozeli irodaba mesz. Ott elkuldenek egy masik irodaba, ahol kervenyezheted az igazi papirokat.

4. lepes: ha kitoltott kerelmed rendben, akkor megkapod a harmadik irodaban az igazi papirokat.

5. lepes: a kitoltott papirokat most lepecsetelil. Ezen felul itt kitoltesz egy papirt az auto reszere, es bevallod, hogy mit hoztal be az orszagba. Mi csak a GPS-t valljuk be az egyszeruseg kedveert.

6. lepes: a kitoltott igazi papirokkal es a kitoltott GPS-t bevallo nyilatkozattal mehetsz a pecsetert.

7. lepes: egy masik irodaba kell sorban allni. (emlitenem sem kell, hogy mindezt az osszes eddig kitoltott es lepecsetelt papirral teszed.) es itt kapsz egy ujabb papirt az autohoz.

8. lepes: az auto okmanyaival el kell kapjal egy rangnelkuli vamost. Ez szabad valasztasod, es jozan belatasod kerdese. (mivel ok csak az autok kozott lofralnak ezert ez viszonylag egyszeru fazis.)

9. lepes: a vamos megnezi az autot. Elobb kinyitja az ajtot es nagy tudassal megallapitja, hogy hasznalt autorol van szo. Utana meggyozodik arrol, hogy semmi erdekes nincs a kocsiban. Ezutan alairja a papirokat es megmutatja melyik irodaba kell menned.

10. lepes: az auto okmanyai immar megkaphatjak a pecseteket, attol a vamostol, akinek csikok figyelnek a vallan.

11. lepes: mivel mar az auto papirjai is le lettek pecsetelve, most johet a csikok folott egy haromszoget is viselo vamos irodaja. Valamit o is pecsetel es alair, hogy tovabblephess a kovetkezo fazisra.

12. lepes: az ablaknal kell kerned a ’zenge day’-t, hogy az ojjektum mellett az autot is vezethesses az orszagba.

13. lepes: (mar majdnem vegeztel. Ne add fel!) jon egy ketcsillagos vamos, es megnezik, hogy eddig minden az aprolekosan kidolgozott szabalyoknak megfeleloen ment-e a papirokkal es a pecsetekkel.

14. lepes: a haromcsillagos vamos (Alinak hivjak egyebkent) megnezi ismet az autot es osszehasonlitja a kitoltott es lepecsetelt papirokkal, es az utlevellel. Ha az adotok egyeznek es minden pecset megvan, akkor az utolso fazisba lephetsz.

15. lepes: a harom arany!csillagos vamos jon es beszedi az osszes papirt, melybol csak a GPS-t bevallo nyilatkozatot es azt a vezetoi engedelyt adja vissza amely az orszagban valo kozlekedesre jogosit fel. Kinyitja a kaput es szabad az ut Tunezia fele. Ekkor fel 3-at ut az ora.

Jotanacs utazoknak: ha mindezt el szeretned kerulni, akkor ne autoval gyere! Inkabb repulovel utazz!)

Nem emlitettuk, de a sok pecseteles kozepette futottunk ossze a tobbi TSR resztvevovel. Probaltunk segiteni nekik, de az atlathatatlan proceduraban mindegyik mas lepesnel jart. Igy nehezen tudtuk elmagyarazni, hogy mi a palya. Hiszen ha nem a megfelelo sorrendben teszed a megfelelo lepeseket, akkor elolrol kell kezdened az egeszet. Es ujra sorba kell alljal. ( Ha se arabul, se franciaul nem beszelsz, akkor jobb ha meg sem probalod. Inkabb repulovel utazz!)

A Magnum Csapattal elhagyjuk a fovarost es az elso szallas iranyaba indulunk. Kb 3kor erkezunk a hotelhez, melynek homokos tengerpartja van! Valszeg nehany napot es ejszakat fogunk itt elkempelgetni, mikozben az algir vizumra varunk majd. Gyorsban bedobunk egy sort es kb 4kor mar alszunk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondwanateam.blog.hu/api/trackback/id/tr201840140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
skin by mikstudio
© tartalom: gondwanateam.hu
süti beállítások módosítása